Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi...
Oleh:Rosnani Abdul Rahman
bahan2:-
sekilo siput sedut
*3 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1 inch kunyit hidup
*cili padi ikut suka pedas mana
1 mangkuk santan
1 kiub pati ikan bilis
1 keping asam gelugor
1 btg serai diketuk
sehelai daun kunyit dihiris nipis..
garam secukupnya..
cara2:-
masukkan siput yg dah dibersihkan dan dibuang hujungnya ke dalam periuk dan tuangkan santan
tumbuk lumat bahan yg brtanda* dan masukkan dlm periuk tadi...
masukkan juga kiub ikan bilis dan serai kemudian masak dgn menggunakan api sederhana supaya santan tidak pecah minyak...
kacau sentiasa..kemudian masukkan asam keping..dan garam secukupnya..
taburkan daun kunyit dan tutup api dan boleh lah dihidangkan