RESEPI KERABU TEMBIKAI
Oleh:Izanman Dcuppies
BAHAN A
gunakan isi tembikai lapisan bawah (nak senang beli sebiji tembikai, pastu keluarkan isi merah dengan menggunakan sudu, tinggalkan bahagian bawah yang masih ada sedikit warna merah untuk di buat kerabu tembikai.
Gunakan hujung sudu... tarik tarikkan isi tembikai nipis nipis - buat sampai habis , air tembikai yang ada tu boleh di ambil sekali.
BAHAN B
bawang besar yang dimayang,
sedikit cili padi dimayang halus
belacan
garam
sedikit air - jika air tembikai dah banyak.. abaikan daripada menggunakan air ini
Caranya
pakai glove..campur semua bahan A kecuali air, gaul rata biar bercampur sebati kemudian masukkan air tembikai yang ada tadi .. sesuaikan rasa dan terus di masukkan ke dalam isian tembikai.
(NOTA : air jangan terlalu banyak.. sebab tembikai akan mengeluarkan air lagi.
BOLEH DI NIKMATI BERSAMA NASI PANAS, SAMBAL BELACAN DAN IKAN BAKAR.
BAHAN A
gunakan isi tembikai lapisan bawah (nak senang beli sebiji tembikai, pastu keluarkan isi merah dengan menggunakan sudu, tinggalkan bahagian bawah yang masih ada sedikit warna merah untuk di buat kerabu tembikai.
Gunakan hujung sudu... tarik tarikkan isi tembikai nipis nipis - buat sampai habis , air tembikai yang ada tu boleh di ambil sekali.
BAHAN B
bawang besar yang dimayang,
sedikit cili padi dimayang halus
belacan
garam
sedikit air - jika air tembikai dah banyak.. abaikan daripada menggunakan air ini
Caranya
pakai glove..campur semua bahan A kecuali air, gaul rata biar bercampur sebati kemudian masukkan air tembikai yang ada tadi .. sesuaikan rasa dan terus di masukkan ke dalam isian tembikai.
(NOTA : air jangan terlalu banyak.. sebab tembikai akan mengeluarkan air lagi.
BOLEH DI NIKMATI BERSAMA NASI PANAS, SAMBAL BELACAN DAN IKAN BAKAR.