LAKSA PENANG
Oleh : Noor Sita Binti Hj Pa
BAHAN BAHAN
Laksa
2 kg ikan kembung - rebus & ambik isi
2 biji bawang besar
15 bawang merah
2 ibu jari belacan
1 - 4 senduk cili kisar (ikut kepedasan yg kita nak)
1 - 7 keping asam keping
2 bunga kantan - belah 4
1 ikat daun Kesum
1-3 Batang serai (dititik,untuk kurangkan bau hanyir ikan)
Garam
Serbuk perasa
BAHAN HIASAN
Telur - rebus & belah 2
Timun - hiris
Salad - hiris
Bawang besar - hiris
Cili hidup - hiris
Limau kasturi - belah 2
Daun pudina - jika suka
Cili padi - jika suka
Otak udang - jika suka
Cara cara:
Rebus ikan dan air rebusan disimpan untuk dibuat kuah. Blend isi ikan jangan sampai hancur kerana saya suka kuah yang terasa isi ikannya. Bahagian tulang diblend dan ditapis airnya.Masukkan bawang yang dikisar bersama belacan dan cili kisar ke dalam air rebusan ikan. Masukkan asam keping, daun kesum, bunga kantan dan serai.Masukkan isi ikan yang dikisar halus, yang dikisar kasar dan juga isi ikan yang dicarik carik sahaja. Masak dengan api perlahan dan biarkan merenih. Masukkan garam dan serbuk perasa, sesuaikan rasa dan kepekatannya.Bolehlah dihidangkan dengan meletak laksa di dalam pinggan, tuangkan kuah laksa ke atasnya. Taburkan bahan bahan dan sayuran yang dihiris.
"SELAMAT MENCUBA"
Oleh : Noor Sita Binti Hj Pa
BAHAN BAHAN
Laksa
2 kg ikan kembung - rebus & ambik isi
2 biji bawang besar
15 bawang merah
2 ibu jari belacan
1 - 4 senduk cili kisar (ikut kepedasan yg kita nak)
1 - 7 keping asam keping
2 bunga kantan - belah 4
1 ikat daun Kesum
1-3 Batang serai (dititik,untuk kurangkan bau hanyir ikan)
Garam
Serbuk perasa
BAHAN HIASAN
Telur - rebus & belah 2
Timun - hiris
Salad - hiris
Bawang besar - hiris
Cili hidup - hiris
Limau kasturi - belah 2
Daun pudina - jika suka
Cili padi - jika suka
Otak udang - jika suka
Cara cara:
Rebus ikan dan air rebusan disimpan untuk dibuat kuah. Blend isi ikan jangan sampai hancur kerana saya suka kuah yang terasa isi ikannya. Bahagian tulang diblend dan ditapis airnya.Masukkan bawang yang dikisar bersama belacan dan cili kisar ke dalam air rebusan ikan. Masukkan asam keping, daun kesum, bunga kantan dan serai.Masukkan isi ikan yang dikisar halus, yang dikisar kasar dan juga isi ikan yang dicarik carik sahaja. Masak dengan api perlahan dan biarkan merenih. Masukkan garam dan serbuk perasa, sesuaikan rasa dan kepekatannya.Bolehlah dihidangkan dengan meletak laksa di dalam pinggan, tuangkan kuah laksa ke atasnya. Taburkan bahan bahan dan sayuran yang dihiris.
"SELAMAT MENCUBA"