Daging Masak Merah - Thai Style
Bahan-bahan:
1/2kg daging batang pinang, dihiris nipis. (Jika daging biasa, rebus hingga lembut dahulu).
2 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang besar - dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram *
1/2 sudu besar Nam Pla (sos ikan)*
1 sudu besar sos tomato*
(satukan bahan-bahan *)
garam & gula secukup rasa
minyak masak
daun ketumbar utk hiasan
Cara-cara:
1. Panaskan minyak, gorengkan hirisan daging hingga kekuningan (separuh masak). Ketepikan.
2. Tumis bawang putih, masukkan cili giling. Kacau hingga cili garing.
3. Masukkan campuran bahan-bahan *. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan hirisan daging semula, kacau. Masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga sebati.
5. Angkat dan hiaskan dengan daun ketumbar.