Followers

Friday, July 12, 2013

Resepi Daging Masak Merah - Thai Style


Daging Masak Merah - Thai Style

Bahan-bahan:

1/2kg daging batang pinang, dihiris nipis. (Jika daging biasa, rebus hingga lembut dahulu).
2 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang besar - dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram *
1/2 sudu besar Nam Pla (sos ikan)*
1 sudu besar sos tomato*
(satukan bahan-bahan *)
garam & gula secukup rasa
minyak masak
daun ketumbar utk hiasan

Cara-cara:
1. Panaskan minyak, gorengkan hirisan daging hingga kekuningan (separuh masak). Ketepikan.
2. Tumis bawang putih, masukkan cili giling. Kacau hingga cili garing.
3. Masukkan campuran bahan-bahan *. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan hirisan daging semula, kacau. Masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga sebati.
5. Angkat dan hiaskan dengan daun ketumbar.
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

 
© Copyright 2011 ILMU PEDOMAN HIDUP
Theme by perantaucyber
Template Powered by Blogger.