Followers

Saturday, July 20, 2013

Resepi Bubur biji nangka dengan keledek


Bubur biji nangka dengan keledek

BAHAN-BAHAN :

BAHAN A
2 cawan tepung pulut
1 biji keledek saiz sedang-sedang je
Air secukupnya
Pewarna makanan pilihan

BAHAN B
Gula pasir secukupnya-ikut citarasa masing-masing
3-4 cawan santan kelapa-boleh ditambah
Secubit garam
2 helai daun pandan
3 biji bunga cengkih-bagi bau harum

CARA MEMASAK :

Gaul semua bahan A dan uli menjadi doh kemudian uli menjadi bentuk biji nangka atau uli jadi bentuk bulat . Rebus air dalam periuk sehingga mendidih . Masukkan adunan tepung yang sudah dibentuk menjadi bentuk nangka tadi . Bila adunan timbul di pemukaan air bermakna dah masak so boleh diangkat dan tos sekejap .

Bersih ubi keledek dan potong menjadi ketulan kecil. Masukkan santan yang secukupnya dalam periuk bersama buah cengkih , daun pandan dan ubi keledek tadi , masak kuah sehingga ubi keledek empuk . Masukkan gula pasir secukupnya serta masukkan secubit-dua garam . Akhir sekali masukkan biji nangka bewarna-warni dan kacau semua bahan bagi cukup mesra . Rasa gula jika kurang manis boleh la ditambah lagi .Bila dah masak boleh la ditutup api dapur . www.pendomanhidup.blogspot.com
Comments
6 Comments

6 comments:

Anonymous said... [Reply]

penuh dgn warna warni..cantik tp sy alah dgn pewarna makanan...

warna ceria ni boleh membangkit selera kanak2 utk makan kot....

Unknown said... [Reply]

cantik dann nampak macam sedap je :)

Anonymous said... [Reply]

Wow.. Terlihat Lezat untuk Berbuka puasa..:D
kapan kapan saya akan coba..

terimakasih

Anyelire

Boris Private Sanctum said... [Reply]

Looks delicious. I love jackfruit a lot.

Titis Ayuningsih said... [Reply]

Hmm..sajian yang pas untuk berbuka nanti, blogwalking balik nih mbak ^^

Unknown said... [Reply]

sedapnya warna warni...tq singgah blog sue ye

Post a Comment

 
© Copyright 2011 ILMU PEDOMAN HIDUP
Theme by perantaucyber
Template Powered by Blogger.