Puding Roti Karamel
Oleh:Rosnani Abdul Rahman
bahan2:-
3 sudu besar gula pasir utk dijadikan gula hangus(karamel)
4 keping roti gardenia
3 biji telur gred A
2 cwn air suam @(1 cwn susu cair+1 cwn air suam)
1/2 cwn susu pekat manis
1 sudu kecil essen vanilla
cara2:-
buat gula hangus(karamel) dahulu:-
masukkan gula kedalam periuk,masak hingga gula jadi perang(guna api yg kecil je)
kemudian masukkan 1 sudu besar air(hati2 gula panas)
kacau hingga gula sebati dan padamkan api...
tuangkan terus ke dalam loyang...dan ketepikan dulu.........................
panaskan pengukus,kemudian koyak2 kan roti dan blender bersama2 dgn air suam dan susu..
kemudian masukkan telur dan essen vanilla..blend sampai sebati
kemudian tuangkan adunan ke dalam loyang yg brisi gula hangus tadi dan kukus lebih kurang 40-50 mnt atau sehingga masak..
sejuk kan dan boleh dihidang..