Followers

Friday, June 21, 2013

Gempar! Padang Kota Pulau Pinang Dilanda Tsunami?

Gempar! Benarkah Padang Kota Pulau Pinang Dilanda Tsunami? | Masih lagi bercerita tentang negeri Pulau Pinang. Belum reda lagi isu Jambatan Kedua Pulau Pinang yang runtuh baru-baru ini, Padang Kota dipercayai dilanda ombak laut setinggi hampir 3.5 meter! Ombak tersebut seolah-olah seperti satupenangan ombak Tsunami. Moga dijauhkan dari segala malapetaka dan bencana. KisahBest.Mydifahamkan, ombak berkenaan menjulang tinggi sehingga menghempas kawasan darat menyebabkan beberapa kenderaan hampir tenggelam. Ia sama seperti kejadian di negeri Jepun suatu ketika dahulu. Boleh lihat gambar di bawah ini.
tsunami33
Pulau Pinang dilanda ombak kuat setinggi 3.5 meter – Ombak kuat sehingga mencapai ketinggian 3.5 meter melanda kawasan Padang Kota Lama sehingga air laut melimpah ke ruang pejalan kaki dan membasahi bahagian tempat letak kereta di bahu jalan hari ini.
Pengarah Pusat Ramalan Cuaca Jabatan Meteorologi, Muhammad Helmi Abdullah berkata keadaan ombak dipengaruhi angin kuat yang bertiup dengan kelajuan 40 hingga 50 kilometer sejam serta peralihan angin monsun Barat Daya yang diramal berterusan sehingga 15 Jun ini.
“Keadaan laut agak bergelora pada ketika ini. Walaupun masih pada kategori pertama, nelayan dinasihati supaya tidak turun ke laut sehingga keadaan reda,”katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini hari ini.
tsunami1
Beliau berkata arahan telah dikeluarkan kepada pelaut di sekitar negeri sebelah utara termasuk Kedah dan Perlis agar tidak keluar ke laut sehingga keadaan itu berakhir.
Seorang nelayan di Pantai Tanjong Bungah Salleh Ahmad, 42, berkata dia dan rakan-rakan tidak berani pergi ke tengah laut dan hanya berani menangkap ikan di persisiran pantai sejak beberapa hari lepas.
tsunami2
“Kami tidak berani pergi jauh untuk menangkap ikan kerana takut angin kuat dan ombak tiba-tiba mai (datang). Keadaan cuaca juga tidak menentu dan hujan lebat sudah beberapa hari turun di kawasan ini,” katanya.
Bagaimanapun bagi seorang pemancing di Padang Kota Lama, Tan Ah Wah, 32, kedatangan ombak besar itu membawa rezeki kepadanya kerana ikan lebih mudah diperoleh akibat dihanyut arus kuat.
“Ikan-ikan kecil terutamanya akan berenang tidak menentu dan akan terperangkap di benteng di Padang Kota Lama. Selain boleh berkumpul dengan kawan sambil memancing dapat pula tangkap banyak ikan dan tak perlu beli lagi,” katanya. – BERNAMA
Comments
1 Comments

1 comments:

zino said... [Reply]

Betul ke berita ni ?

Post a Comment

 
© Copyright 2011 ILMU PEDOMAN HIDUP
Theme by perantaucyber
Template Powered by Blogger.