Followers

Wednesday, April 10, 2013

RESEPI PUDING TEMBIKAI

RESEPI  PUDING TEMBIKAI

 RESEPI  PUDING TEMBIKAI


Oleh:Suhaila Ainis
 
BHN-BHN
5 kpg roti xksh jnama ape diracik-racik dan ketepikan
25 g agar-agar tali
5 cwn air
11/2 cwn gula
1 cwn susu pekat
11/2 cwn susu cair
pewarna merah,hijau,kuning pn blh kalau nk wat tembikai kuning..ikt suka
2 sdb planta@marjerin
1 sdt vanilla esen
sdkt cincau utk buat biji tembikai

CARA-CARA
1.Cincau dicincang biar jd kiub dan ketepikan.
2.Masak agar-agar bersama air sampai larut dan masuk gula.Kacau sebati.
3.Kemudian masukkan susu pekat,susu cair dan planta.Kacau biar betul-betul sebati dan padamkan api.
4.Ambil separuh adunan dan kisar bersama roti yang dracik td.Kisar sampai halus dan letak esen vanila.
5.Masukkan kesemua bhn yg dkisar ke dalam periuk td dan hidupkan api semula.Kacau sebati.
6.Sendukkan sedikit dan letak pwarna hijau utk dijadikan kulit.Kemudian masukkan dalam loyang dan sejukkan seketika.Tapi jangan telampau keras,nanti lapisan ke 2 x lekat.
7.Agak-agak keras terus msk adunan ke 2 iaitu wane natural.Sendukkan sikit je dan jangan tlalu tebal.
8.Baki adunan ltk wane merah @ kuning d atas lapisan natural tadi.Kemudian tabur cincau yang d cincang tadi
9.Sejukkan dan sedia utk d makan.
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

 
© Copyright 2011 ILMU PEDOMAN HIDUP
Theme by perantaucyber
Template Powered by Blogger.