Followers

Thursday, April 11, 2013

Resepi Ayam Goreng Daun Pandan

Ayam Goreng Daun Pandan
 Resepi Ayam Goreng Daun Pandan


Oleh:Haslina Harun

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam (1kg)
* 3 biji bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
* 1/2 inci lengkuas
* 2 batang serai
* 1 sudu kecil ketumbar
* 1 sudu kecil jintan manis
* 15 biji cili padi ( pedas ikut suka ) (akak guna cili flake)
2 sudu besar santan pekat (optional) - tak letak
1 sb madu
garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa (tak letak pak aji dan gula)
daun pandan

Cara-cara
1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
2. Tumbuk/blend semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
3. Buat poket dengan daun pandan dan masukkan ayam dalam poket itu.
4. Balut ayam dengan daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
5. Cucuk ayam yang telah siap dibungkus dengan lidi supaya ayam tak terkeluar.
6. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
7. Siap dibungkus, goreng hingga golden brown dengan api sederhana.
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

 
© Copyright 2011 ILMU PEDOMAN HIDUP
Theme by perantaucyber
Template Powered by Blogger.