Ayam Goreng Daun Pandan |
Resepi Ayam Goreng Daun Pandan
Oleh:Haslina Harun
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam (1kg)
* 3 biji bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
* 1/2 inci lengkuas
* 2 batang serai
* 1 sudu kecil ketumbar
* 1 sudu kecil jintan manis
* 15 biji cili padi ( pedas ikut suka ) (akak guna cili flake)
2 sudu besar santan pekat (optional) - tak letak
1 sb madu
garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa (tak letak pak aji dan gula)
daun pandan
Cara-cara
1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
2. Tumbuk/blend semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
3. Buat poket dengan daun pandan dan masukkan ayam dalam poket itu.
4. Balut ayam dengan daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
5. Cucuk ayam yang telah siap dibungkus dengan lidi supaya ayam tak terkeluar.
6. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
7. Siap dibungkus, goreng hingga golden brown dengan api sederhana.
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam (1kg)
* 3 biji bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
* 1/2 inci lengkuas
* 2 batang serai
* 1 sudu kecil ketumbar
* 1 sudu kecil jintan manis
* 15 biji cili padi ( pedas ikut suka ) (akak guna cili flake)
2 sudu besar santan pekat (optional) - tak letak
1 sb madu
garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa (tak letak pak aji dan gula)
daun pandan
Cara-cara
1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
2. Tumbuk/blend semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
3. Buat poket dengan daun pandan dan masukkan ayam dalam poket itu.
4. Balut ayam dengan daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
5. Cucuk ayam yang telah siap dibungkus dengan lidi supaya ayam tak terkeluar.
6. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
7. Siap dibungkus, goreng hingga golden brown dengan api sederhana.