Followers

Friday, February 10, 2012

GEMPAK!! SUNGAI JADI MEMBEKU

 Sungai Danube merentasi 10 negara di Eropah membeku

Bot-bot tersadai dalam Sungai Danube di Belgrade yang membeku akibat cuaca buruk yang melanda seluruh Eropah sekarang. – REUTERS

BELGRADE 10 Feb. – Sungai Danube yang sebelum ini menyaksikan kesibukan laluan kapal-kapal kini membeku ketika cuaca sejuk melampau di Eropah berterusan.


Jumlah korban akibat cuaca melampau tersebut meningkat kepada 460 orang.


Sungai Danube sepanjang 2,860 kilometer yang merentasi 10 negara itu menjadi medium utama kepada pengangkutan air, perikanan dan industri pengairan.


Selain itu, pelayaran di beberapa negara seperti Serbia, Croatia, Bulgaria, Romania, Hungary dan Austria terpaksa dibatalkan ekoran sungai yang membeku sekali gus membahayakan kapal-kapal.


Pihak berkuasa Bulgaria yang melarang semua aktiviti pelayaran melaporkan, sebanyak 244 kapal tersadai di pelabuhan manakala pasukan penyelamat Ukraine di Croatia menyelamatkan tiga anak kapal yang terperangkap di dalam salji sejak Jumaat lalu.


Setakat ini, sebanyak 28 kematian dilaporkan di Bulgaria termasuk lapan mati lemas selepas sebuah empangan pecah di perkampungan Biser, tenggara negara itu.


Dalam perkembangan lain, utara Jepun hari ini dilanda salji lebat ketika musim sejuk berterusan di beberapa bahagian negara itu mengakibatkan 83 penduduk terkorban setakat ini.


Jabatan kaji cuaca menjangkakan salji setebal sehingga 60 sentimeter akan melanda beberapa bahagian di utara pulau Hokkaido dan Honshu dalam tempoh 24 jam.


Sejak musim sejuk bermula pada November lalu, seramai 60 penduduk maut ketika mereka membersihkan salji dari jalan dan bumbung rumah.


Sementara itu, 20 lagi maut akibat tertimbus di bawah runtuhan salji. – AFP  


Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

 
© Copyright 2011 ILMU PEDOMAN HIDUP
Theme by perantaucyber
Template Powered by Blogger.