Followers

Thursday, December 1, 2011

18 Bukti umno mengkhianati Melayu!!


18 Bukti umno mengkhianati dan Menghina Melayu!!

1. Melemahkan institusi raja-raja Melayu yang menjadi simbol ketuanan Melayu. Umno telah meminda perlembagaan menghad kuasa Raja-Raja Melayu di era 90-an dahulu.


2. Melemahkan sistem kehakiman negara dengan menganggu kebebasan penghakiman dan memecat Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abas.


3. Menarik balik royalti rakyat petroleum rakyat Terengganu yang majoriti orang Melayu serta tidak membayar royalti minyak kepada Kelantan sehingga ke hari ini.


4. Memperkenalkan PPSMI; meminggirkan bahasa Melayu.


5. Menarik peruntukan geran kepada Sekolah Agama Rakyat, tempat belajar agama anak-anak Melayu.


6. Memperkenalkan meritrokrasi; mengurangkan peluang belajar anak-anak Melayu.


7. Memperkenalkan PTPTN dan mengurangkan biasiswa kepada anak-anak Melayu. Para siswazah terpaksa membayar balik pinjaman dengan kadar 'interest' 4 % setahun.


8. Persempadanan semula pilihanraya oada 2002; mengurangkan kawasan majoriti orang Melayu.


9. Menafikan hak royalti rakyat Kelantan yang majoriti Melayu.


10. Memperkenalkan Islam Hadhari yang mengelirukan orang Melayu.


11. Menyenaraiawamkan syarikat TH Plantation yang dahulunya dimiliki 100% oleh Tabung Haji dan dimiliki oleh orang Melayu. Tetapi sekarang orang bukan Melayu boleh memiliki saham TH Plantation.


12. Menggabungkan syarikat-syarikat konglomerat orang Melayu iaitu; Sime Darby,Guthrie dan Golden Hope, dan sekaligus mengurangkan peluang orang Melayu daripada tiga syarikat kepada satu syarikat sahaja.


13. Memetik kenyataan Mufti Perak, Dato’ Harussani – 250 ribu orang Melayu murtad. Semua ini adalah di bawah pemerintahan kerajaan Umno.


14. Mewujudkan Wilayah Iskandar yang menjadi zon bebas, maka orang-orang Singapura boleh masuk secara bebas ke sana.


15. Krisis Menteri Besar di Perlis dan Terengganu apabila Umno sendiri yang menentang keputusan Sultan di negeri berkenaan.


16. Membubarkan Kementerian Pembangunan Usahawan yang menjadi sumber bantuan usahawan-usahawan Melayu.


17. Memperkenalkan liberalisasi ekonomi, maka sekaligus menghapuskan Dasar Ekonomi Baru yang tujuannya membantu ekonomi orang-orang Melayu Bumiputra.


18. Keluasan Tanah rizab orang Melayu berkurang dengan begitu drastik jika dibandingkan dengan saiz semasa kita merdeka 1957.


sumber


Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

 
© Copyright 2011 ILMU PEDOMAN HIDUP
Theme by perantaucyber
Template Powered by Blogger.